Samenvatting
Een correcte bewaring zorgt ervoor dat voedingsmiddelen langer goed blijven en je minder weg moet gooien. Leer hoe je voedselverspilling en verliezen, maar ook voedselinfecties en ziektes kan vermijden.

Bij het correct bewaren van voedingsmiddelen blijven producten vaak langer goed en hoef je minder weg te gooien. We willen voedselverspilling en verliezen zoveel mogelijk voorkomen doch ook voedselinfecties en ziektes vermijden. Maar hoe doen we dit nu best?
Koel bewaren of gekoeld bewaren? Of in de diepvries. In het donker? En wat na opening van een verpakking?
Tijdens de bewaring kunnen er microbiologische problemen ontstaan maar kan er ook chemisch bederf optreden zoals boter die ranzig wordt of een fysisch verlies van kwaliteit. Denk maar aan slap geworden groente of een appel met een rimpelvelletje. Of tijdens de bewaring kunnen ook gewoon de sensorische eigenschappen, geur en kleur van het product achteruit gaan. In de opleiding gaan we in op wat we verstaan onder goed bewaren en geven we praktische bewaaradviezen om dit te kunnen inschatten waarbij we de balans zoeken tussen voedselveiligheid, gezondheid en duurzaamheid.
We bekijken diverse productgroepen zowel verse als groente en fruit, vlees en vleeswaren, vis en visserijproducten, melk en melkproducten als ook lang houdbare producten en wat daar de gevolgen en of risico’s kunnen zijn van een lange bewaring. En anderzijds kijken we ook naar de behandeling die producten hebben ondergaan om de houdbaarheid te verlengen of de rol van de verpakking in de bewaring en wat als de verpakking werd geopend.

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
De Barrier
Grote Baan 9 - 3530 HOUTHALEN (Tel 011 52 55 25 )
Referentie
IPV/191/41/2501/55422/01
Prijs
Gratis voor leerkrachten, TA en TAC, actief in voedingsrichtingen en modules voeding.
Tijdsduur
7 uur, geen BEV
Startdatum
14/03/2019
Datums
14/03/2019
Uren
van 9u tot 16u
Aantal inschrijvingen
10/15
Lesgevers
Geertrui Vlaemynck (ILVO)

Contact Alimento

Lieve Van Camp

Adviseur onderwijs
0473 79 60 94
Terug naar boven