Samenvatting
Een workshop over voedingsallergenen met STEM-insteek.

Je krijgt een overzicht van de meest belangrijke allergenen in onze voeding en de typische voedingsmiddelen waarin deze voorkomen.
De meest recente wetgeving wordt besproken en de meest opvallende nieuwigheden worden op een begrijpelijke manier uitgelegd.

De wetgever legt een lijst vast met allergenen die verplicht vermeld moeten worden op een voedingsetiket. Maar daarnaast is het ook belangrijk te weten wat dit betekent voor samengestelde ingrediënten; er kan tijdens de voedselbereiding kruisbesmetting kan optreden. Er dient een duidelijke communicatie te zijn naar de eindgebruiker. Er wordt gewerkt met concrete praktische voorbeelden en verpakkingen. Bovendien zullen er enkele eenvoudige tests als didactisch materiaal getoond worden om de aanwezigheid van een specifiek allergeen in een product of in de omgeving aan te tonen.

In een tweede deel wordt het biomedisch aspect van een allergische reactie uiteengezet.
Een voedselallergeen veroorzaakt een fysiologische respons met milde (jeuk, misselijkheid, diarree) tot ernstige (koorts, vochtopstapeling t.h.v. keel) symptomen. In uitzonderlijke situaties kan een anafylactische shock optreden, waarbij snelle injectie van een dosis adrenaline (Epipen®) een (tijdelijk) redmiddel kan zijn. Deze pen zal worden gedemonstreerd.
Het verschil tussen allergie en pseudo-allergie (intolerantie) wordt duidelijk gemaakt a.d.h.v. een aantal concrete voorbeelden (lactose-intolerantie, pseudo-allergie door voedingsmiddelen die van nature uit veel histamine bevatten, alcohol flush syndrome).

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Artesis-Plantyn
Kronenburgstraat 47 - 2000 ANTWERPEN (Tel )
Referentie
IPV/191/41/2501/55382/01
Prijs
Gratis voor leerkrachten, TA en TAC, actief in voedingsrichtingen en modules voeding.
Tijdsduur
6 uur, geen BEV
Startdatum
21/02/2019
Datums
21/02/2019
Uren
van 9u tot 15u
Aantal inschrijvingen
0/15
Lesgevers
Koen Vanherle - Nicolas Paraskevopulos (Artesis-Plantyn Hogeschool)

Contact Alimento

Lieve Van Camp

Adviseur onderwijs
0473 79 60 94
Terug naar boven