Hygiënisch werken is van erg groot belang bij het produceren, bereiden en bewaren van voedingsmiddelen. Voedingsmiddelenbesmettingen komen ondanks een strenge hygiënewetgeving en een verplicht kwaliteitssysteem nog steeds courant voor. Er worden daarom steeds hogere eisen gesteld aan medewerkers die in een bedrijf/organisatie omgaan met voeding. De ervaring leert dat wanneer deze medewerkers zich bewust zijn van voedingshygiëne en de acties om voedingsmiddelenbesmettingen te voorkomen goed begrijpen, er betere resultaten bereikt worden.
Tijdens deze workshop worden de verschillende basistesten voor het opsporen van micro-organismen uitgevoerd om dan vervolgens een analyse van de resultaten uit te voeren. Op deze manier wordt duidelijk hoe belangrijk het is om hygiënisch te werken en waar de gevaren schuilen in een keuken naar voedselbesmettingen toe.
Voormiddag: staalname didactische keuken AP Hogeschool

  • keuken in werking; “propere" keuken; persoonlijke hygiëne
  • testen van voedingsproducten: rauw, bewerkt, bewaard
  • bronnen van kruisbesmetting: snijplank, messen, voeding
  • testen worden uitgevoerd met behulp van RODAC, swab, dipslides, fall out, ATP

Namiddag: bespreking resultaten soortgelijke stalen

  • Detectie Enterobacteriaceae,
  • Detectie van Staphylococcus aureus
  • Toekennen van hygiënescore
  • Beoordelen van microbiologische stalen uit de keuken.

De eigen resultaten van stalen genomen in de didactische keuken worden na bebroeding van het materiaal gefotografeerd en doorgestuurd.

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Artesis-Plantyn
Kronenburgstraat 47 - 2000 ANTWERPEN (Tel )
Referentie
IPV/191/41/2501/55297/01
Prijs
Gratis voor leerkrachten, TA en TAC, actief in voedingsrichtingen en modules voeding.
Tijdsduur
6 uur, geen BEV
Startdatum
22/01/2019
Datums
22/01/2019
Uren
van 9u tot 15u
Aantal inschrijvingen
8/15
Lesgevers
Githa Maes (Artesis-Plantyn Hogeschool)

Contact Alimento

Lieve Van Camp

Adviseur onderwijs
0473 79 60 94
Terug naar boven