Etikettering: een zorg voor iedereen zo blijkt uit volgend videofragment en dit illustreert de nood aan deze workshop: https://www.youtube.com/watch?time_continue=60&v=Lan4d8SgtqA

Op 13 december 2016 is de verplichting tot het etiketteren van nutritionele gegevens op voorverpakte levensmiddelen van kracht gegaan (behoudens enkele uitzonderingen).
Via de nieuwe reglementering (Verordening 1169/2011) zijn de inhoud, uitdrukking en presentatie van de voedingswaarde wettelijk gereglementeerd. In deze opleiding wordt van A tot Z uitgelegd hoe een nutritioneel etiket moet opgesteld worden conform de wettelijke bepalingen. Wat moet, wat mag en hoe wordt de info weergegeven op het etiket? Aan de hand van enkele oefeningen leren we de nutritionele samenstelling berekenen.
Verder wordt in deze les ook ingegaan op volgende vragen:

  • “Voorverpakt of niet-voorverpakt? Wel of niet etiketteren?"
  • “Volledige etikettering of mogelijke versoepelingen?"
  • “Wel of geen voedingswaarde etikettering verplicht?"
  • “Allergenen: schriftelijk etiketteren of mondeling communiceren?"

Deze en vele andere vragen worden van A tot Z verduidelijkt in dit programma. Daarbij wordt rekening gehouden met de recente nota (mei 2016) van het FAVV inzake etiketteringsverplichtingen in de detailhandel alsook met de vigerende wetgeving (Verordening 1169/2011) inzake deze materie.

Kortom: in deze opleiding wordt een duidelijk overzicht gebracht m.b.t. de diverse verplichtingen én versoepelingen inzake de nutritionele etikettering én de etiketteringswetgeving voor de detailhandelaar.

AGENDA

Volgende onderwerpen staan op de agenda:

  • Nutritionele etikettering
    • wat moet en wat mag
    • hoe uitdrukken
    • hoe berekenen
    • Ooefening
  • voorverpakte levensmiddelen
    • definitie
    • wat moet op het etiket
    • wat zijn de versoepelingen
  • PFDS levensmiddelen (‘Pre-packed For Direct Sale’ oftewel ‘Levensmiddelen verpakt met het ook op onmiddellijke verkoop’)
    • definitie : wat is PFDS
    • wat moet wel/niet op het etiket
  • niet-voorverpakte levensmiddelen
    • definitie
    • wat met etikettering?
  • Consumentenverpakkingen vs. business-to-business verpakkingen
  • Allergenen: wat wel/niet etiketteren?
Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Miummm Huis v/d Voeding
Spanjestraat 141 - 8800 ROESELARE (Tel 051 26 14 41)
Referentie
IPV/191/41/2501/55117/01
Prijs
Gratis voor leerkrachten, TA en TAC, actief in voedingsrichtingen en modules voeding.
Tijdsduur
7 uur, geen BEV
Startdatum
30/04/2019
Datums
30/04/2019
Uren
9u00-16u00
Aantal inschrijvingen
3/15
Lesgevers
Claude Pardo (Eva MOENS Consult V.O.F.)

Contact Alimento

Lieve Van Camp

Adviseur onderwijs
0473 79 60 94
Terug naar boven