Het etiket is het visitekaartje van een voedingsmiddel. Eind 2016 is de nieuwe wetgeving volledig in voege gegaan en dienen voorverpakte voedingsmiddelen voorzien te zijn met het juiste etiket. De wetgever tracht een handvat aan de consument aan te bieden om doordachte keuzes te maken, maar in de praktijk blijkt dit niet steeds evident te zijn.

Tijdens de tweede workshop wordt de theorie omgezet in de praktijk. Er worden een aantal begeleide oefeningen voorzien waarbij gebruik wordt gemaakt van praktijkvoorbeelden. Tijdens deze oefensessie wordt getracht om de kritische blik aan te scherpen en inzicht te krijgen in de informatie op het voedingsetiket. Volgende oefeningen komen aan bod:

  • Berekenen van de voedingswaarde en opstellen van een voedingswaardetabel op basis van een recept (incl. %RI ).
  • Opstellen van een ingrediëntenlijst op basis van technische fiches van grondstoffen, receptuur en beoogde verpakking.
  • Oefeningen op kwantitatieve ingrediëntendeclaratie.
  • Oefeningen op receptuuraanpassingen m.b.t.tot de vermelding van voedingsclaims (bv. Light )
  • Oefeningen op juiste productbenamingen (bv. Chocolade versus cacaofantasie ).

Er worden ook suggesties gegeven over de didactische principes die kunnen gehanteerd worden om deze materie te verwerken in lessen op het niveau van secundair onderwijs.

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Campus Melle
Brusselsesteenweg 161 - 9090 MELLE (Tel )
Referentie
IPV/191/41/2501/54908/01
Prijs
Gratis voor leerkrachten, TA en TAC, actief in voedingsrichtingen en modules voeding.
Tijdsduur
3,5 uur, geen BEV
Startdatum
27/02/2019
Datums
27/02/2019
Uren
09:00- 12:30 zonder lunch
Aantal inschrijvingen
0/20
Lesgevers
Melissa Camerlinck (Campus Melle HoGent)

Contact Alimento

Lieve Van Camp

Adviseur onderwijs
0473 79 60 94
Terug naar boven