Samenvatting
In deze opleiding ligt de focus op lactose- en glutenintolerantie: wetgeving i.v.m. producten die lactose- en/of glutenvrij of -arm zijn, praktisch inzicht in een intolerantiedieet en mogelijke alternatieven voor een volwaardige voeding.

Allereerst wordt duiding gegeven bij de begrippen allergie versus intolerantie. Nadien zal de focus gelegd worden op twee vaak voorkomende intoleranties, nl. lactose-intolerantie en glutenintolerantie (coeliakie).
Hoe kan een intolerantie ontstaan en wat brengt dit fysiologisch teweeg in het lichaam. Hoe ziet een lactosevrij of lactosearm dieet er praktisch uit? Hoe stel je een volwaardige menu op wanneer je intolerant bent voor gluten? Is er een wetgeving verbonden aan producten die bestemd zijn voor een lactosevrij of –arm of glutenvrij dieet? Deze vragen worden behandeld waarbij een bondig overzicht wordt gegeven van mogelijkse alternatieven die kunnen gebruikt worden om een volwaardige voeding na te streven.

Het praktische luik van de workshop omvat:

  • een voorstelling van een fractie uit het productengamma, m.n. volwaardige vervangers van koemelk, glutenvrije brood- en bakmixen, industrieel glutenvrij en lactosevrij brood en gebak
  • bereiden van brood en gebak aangepast aan de dieetprincipes bij lactose- of glutenintolerantie
  • proeven en kritisch evalueren van industrieel lactose- en glutenvrij brood en gebak
Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Campus Vesalius HoGent
Keramiekstraat 80 - 9000 GENT (Tel )
Referentie
IPV/191/41/2501/54895/01
Prijs
Gratis voor leerkrachten, TA en TAC, actief in voedingsrichtingen en modules voeding.
Tijdsduur
7 uur, geen BEV
Startdatum
06/05/2019
Datums
06/05/2019
Uren
9u00-16u00
Aantal inschrijvingen
11/20
Lesgevers
Hogeschool Gent

Contact Alimento

Lieve Van Camp

Adviseur onderwijs
0473 79 60 94
Terug naar boven