België, chocoladeparadijs!

De Belgische chocoladetraditie is al eeuwenoud en heeft een internationale reputatie opgebouwd met betrekking tot de kwaliteit, smaak en variëteit.

Het geheim achter de populariteit van Belgische chocolade ligt in de zorgvuldige selectie van hoogwaardige ingrediënten en de deskundige bereidingstechnieken die worden toegepast door gepassioneerde chocolatiers.

De rol van een chocolatier gaat verder dan alleen het maken van chocolade: ze hebben vaak uitgebreide kennis van de verschillende soorten cacao, het productieproces van chocolade, en de technieken voor het tempereren, smelten en vormen van chocolade. 

Wat kan een specialisatiejaar chocolatier bieden?

  • Contact met de reële contexten via werkplekleren (stages/duaal leren/ praktijk op de werkvloer…): leerlingen combineren praktisch en theoretisch onderwijs met een praktijkstage in een echt chocoladebedrijf, waardoor ze waardevolle ervaring opdoen. 
    Chocolatier duaal leren 7de jaar kaart
  • Vaktechnische kennis: van het selecteren van grondstoffen tot het vervaardigen van complexe chocoladecreaties en het beheersen van verschillende technieken. In de opleiding leert men chocoladeproducten (pralines, chocoladestukken, koekjes, …) bereiden, verwerken, afwerken, bewaren en verpakken volgens de voorschriften van de voedselveiligheid. Men leert ook de chocoladeproducten uitstallen en verkopen, alsook een chocolaterie organiseren.
  • Onderscheidend vakmanschap: bereid je leerlingen voor op een carrière in de artisanale chocolaterie, met vaardigheden die hen in de toekomst zeker zullen onderscheiden op de arbeidsmarkt. 

Chocolaterie is niet alleen traditie, maar ook een innovatieve sector. Nieuwe smaken, productconcepten en technologieën zorgen ervoor dat de industrie blijft evolueren. Een specialisatiejaar zou studenten de kans bieden om nieuwe trends te verkennen en innovatieve producten te ontwikkelen. 

Er is ook een groeiende vraag naar ethische en duurzame chocoladeproductie. Chocolatiers kunnen zich ook specialiseren in duurzame productie en zich ook onderscheiden in duurzame sourcing en ethische bedrijfsvoering.

Wat biedt de toekomst?Top 10 chocolade export

  • Zelfstandige chocolatier (ondernemersschap)
  • Werken in een chocolaterie (verantwoordelijkheid )
  • Werken in de industriële chocoladeproductie (productiekennis, kwaliteitscontrole, productontwikkeling en innovaties)
  • Chocolade- en patisseriechef in de horeca bij high-end cateraars (chocoladegerechtjes en -desserts)
  • Chocolade-educator of trainer (kennisontwikkeling en -desseminatie)
  • Cacao-inkoper of -adviseur (grondstofkennis, internationaal)
  • Chocolade-ontwerper of -consultant (creativiteit)

Met de oprichting van dit specialisatiejaar geef je jouw school ook een belangrijke rol in het behoud van ambachtelijke tradities en innovaties. Het helpt om de generaties van chocolatiers die ervaring hebben met handmatige technieken te behouden en te verspreiden.

Praktisch: 

  • Duur van de opleiding: 1 jaar (2 semesters)
  • De opleiding chocolatier duaal wordt georganiseerd als een 7de leerjaar binnen het studiegebied voeding vanaf schooljaar 2025-2026, maar bestaat al langer als duale vorm (De opleiding "Chocolatier duaal" werd gelanceerd in 2016). 
  • Een echte vooropleiding is niet nodig, maar er zijn opleidingen die raakvlakken hebben en een logische vooropleiding zijn zoals de opleidingen in de brood- & banketbakkerij en horeca. 

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Onderwijs

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven