Sommige werknemers vallen je meteen op tijdens een bedrijfsbezoek. Isam is er zo ééntje. Hij werkt als productieoperator bij Boost Nutrition – in de volksmond bekend als Bosto - in Merksem. De enthousiaste manier waarop hij vertelt over zijn boeiende jobinhoud, over zijn collega-teamplayers en over zijn empathische chefs maakt van hem de ideale gesprekspartner voor een interview.

DSC07675.JPG

Vertel eens, Isam, hoe ben je bij Boost Nutrition terechtgekomen?

Boost Nutrition was mijn eerste vaste job. Voordien deed ik enkel interimwerk, veelal in andere sectoren. Interimopdrachten waren een bewuste keuze, want op die manier had ik veel vrijheid. Ik droomde van een auto, een BMW, en ik wilde vooral van het leven genieten! Mijn loon diende in die tijd als zakgeld en opende poorten naar veel plezier. Op school volgde ik eerst twee jaar een opleiding kantoor-verkoop, vooral omdat mijn ouders daarop aandrongen. Daarna koos ik voor een leercontract als mecanicien, maar het diploma behaalde ik uiteindelijk nooit.

Welke weg heb je hier bij Boost ondertussen afgelegd?

Ik startte als inpakker, maar dat bleek niets voor mij. Zo’n job vergt fysiek veel van een mens. Ik heb afwisseling, meer technische uitdaging en vooral vrijheid nodig.  Die vrijheid – dat had ik al snel begrepen - hebben vooral de mensen die in ‘de molen’ werken, ‘de mannen van het paradijs’ zoals ze hier intern worden genoemd! Na drie maanden trok ik mijn stoute schoenen aan toen ik hoorde dat iemand een vast contract had geweigerd en vroeg ik aan mijn oversten of ik in de molen mocht starten als productieoperator. En ja, ik kreeg groen licht! Een beslissing waarvoor ik tot op vandaag heel dankbaar ben. Ondertussen werk ik hier al 21 jaar.

Was de voedingsindustrie voor jou een bewuste keuze?

Niet echt, dat liep eerder toevallig zo. Boost ligt niet ver van mijn huis Vóór ik hier kwam werken, had ik geen idee van de weg die zo’n kleine rijstkorrel aflegt vooraleer hij tussen zijn vrienden ligt te pronken op ons bord. Voor mij waren de eerste maanden hier dan ook een ware ontdekkingsreis. Ik leerde dat de rijst wordt gezuiverd, geslepen én gepolierd.

En ik die dacht dat enkel diamanten zo’n voorkeursbehandeling genieten! Dat proces klinkt niet zo eenvoudig. Had je dan echt geen diploma nodig om hier te mogen starten?

Destijds niet. Iedereen die hier van start gaat, krijgt een intensieve, langlopende opleiding binnen het bedrijf. Deze kan tot een jaar duren. De eerste maanden loop je in principe voortdurend met iemand mee en daarna worden de rollen omgedraaid, dan volgt iemand jou op om er zeker van te zijn dat je alles wel grondig beheerst. Ik moet van elke machine weten hoe ze werkt. Je mag niet vergeten dat de apparatuur hier bijzonder waardevol is en dat fouten dan ook veel geld kosten.

Heb je nog andere opleidingen gevolgd?

Zeker weten. Naast de VAPRO-opleiding (voor operatoren) volgde ik onder andere via ALIMENTO een vervolmakingscursus heftruckchauffeur, HACCP, een basisopleiding nutritie, sensibilisatie naar hygiëne en een cursus elektrische transpallet. Boost Nutrition hecht bijzonder veel waarde aan opleiding. Opleiding toont aan dat je als bedrijf investeert in de kennis van je werknemers en dat komt je eindproduct ten goede. Zelf ervaar ik deze extra certificaten als een grote meerwaarde. Ik leer veel nieuwe dingen bij en tegelijk staat het mooi op mijn cv.

Ik zie hier rondom mij tal van machines die wel wat technische kennis vereisen. Heeft dat je ooit afgeschrikt?

Neen. De stuurkamer lijkt voor nieuwelingen soms heel complex en schrikt hen meer af dan het bedienen van machines. Zelf vind ik dit alles net spannend! Ik ben van nature best wel technisch onderlegd. Als kind loste ik al pc-problemen op, ik vervang zelf de remblokken van mijn auto, heb een tijdje home-cinema-systemen geïnstalleerd, ... kortom : ik ben een Handige Harry.

DSC07676.JPG

Begrijp je dat jongeren soms bang reageren tegenover zoveel techniek en technologie?

Toch wel. Onbekend is vaak onbemind. Het bedienen van onze machines vraagt echt niet veel specifieke kennis. Je moet vooral je gezond verstand gebruiken, initiatief durven nemen om vragen te stellen, problemen kunnen oplossen en stressbestendig zijn. Ook als je collega’s ziek zijn, moet het werk gedaan worden. Focussen is dus de boodschap!

Je hebt het hier over de collega’s van je eigen team. Werk je vlot met hen samen?

Zeker! We vormen een hecht team. Het kan raar klinken, maar mijn werk bezorgt me elke dag opnieuw een gevoel van thuiskomen. We voelen elkaar perfect aan, plannen ons werk onderling op zo’n manier dat we het onmisbare gevoel van vrijheid bewaren en lossen kleine akkefietjes altijd meteen op.

Is de band met de andere collega’s buiten jouw team even sterk?

Absoluut. De sfeer is hier super. Er wordt op geen enkel gebied een onderscheid gemaakt tussen de bedienden en de arbeiders, iedereen is even vriendelijk en behulpzaam. (nvdr Dat Isam niet beloond wordt om deze complimentjes te laten optekenen tijdens het interview blijkt uit de uitzonderlijk spontane en joviale manier waarop de mensen van Boost elkaar onderling aanspreken, en dat zonder enige uitzondering.) Ook een grapje, zelfs tegenover mijn oversten, wordt gesmaakt en bevordert de sfeer binnen het bedrijf. Onze oversten hebben oren naar je persoonlijk verhaal en tonen begrip als je met familiale problemen zit, zij hebben een warm hart.

Isam, je staat ongelooflijk positief in het leven en in je job. Zijn er ook minder mooie kanten aan je functie als operator bij Boost Nutrition?

Het werken in ‘shiften’ begint de laatste tijd wel wat te ‘wegen’. Ik voel dat mijn bioritme het er lastig mee krijgt. Aan de andere kant biedt ploegenwerk ook voordelen. Het geeft je de vrijheid om je dagen flexibel te plannen, wat handig kan zijn als je een partner en/of kinderen hebt. Of tijdens de zomerperiode, als je na of voor je werk nog van het zonnetje wil profiteren!

Bij Boost Nutrition zijn hygiëne en voedselveiligheid absolute prioriteiten. We moeten daarom op tijd en stond kuisen. Ik heb hier al heel wat ton stof bij elkaar geveegd!

Tot slot, Isam, welke raad zou je jonge mensen willen meegeven wat vorming en werken betreft?

Volgens mij is technische scholing heel belangrijk. Je moet ervoor openstaan om technische kennis op te doen. Ook computervaardigheden zijn cruciaal, o.a. om apparaten te bedienen. Talenkennis is voor mij ook een absolute meerwaarde. Ik zal er bij mijn eigen twee kinderen nauwlettend op toezien dat zij verschillende talen grondig leren.

Eens jongeren zich naar de arbeidsmarkt begeven, kunnen ze volgens mij best eerst van een aantal jobs proeven, bv. via interimwerk. Zo kunnen ze voor zichzelf uitmaken wat ze écht graag doen. Daarnaast moeten jongeren de kansen némen die hen geboden worden. Ze moeten ze zien en dan met twee handen grijpen!

Als afsluiter geeft Isam graag nog een tv-tip mee:

Zelf kijk ik vaak naar ‘Food Factory’ op Discovery Channel. Daar toont men de industriële productielijnen van enkele – vooral grote - voedingsbedrijven. Ik vind het uitermate boeiend om te zien hoe men ijshoorntjes, tomatensaus, chocolate chip cookie-ijs … en rijst maakt! Veel kijkplezier!

DSC07680.JPG

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Werknemers

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven