De arbeidsomstandigheden in de voedingsindustrie zijn specifiek en kunnen in bepaalde gevallen ook belastend zijn: werken in ploegen, werken in koude/warmte, heffen en tillen, herhalende bewegingen, piekmomenten met hoge werkdruk tot gevolg,…

Heb jij hier ook mee te maken en wil je werkgever zaken verbeteren ?

Laat hem contact opnemen met Lieve Ruelens. We zoeken mee naar oplossingen. Op welke terreinen ?

  • Werk met telkens min of meer dezelfde taken en handelingen (kortcyclisch werk): werkgevers investeren al in ergonomische aanpassingen en er wordt op veel plaatsen regelmatig van post gewisseld. Maar zelfs dan kan het zijn dat je fysieke klachten hebt, bijvoorbeeld aan polsen, schouders, rug,… Of misschien heb je nood aan meer uitdaging? Lees onze tips hoe je jobs actiever kan maken.
  • Ploegenarbeid: om de machines maximaal te benutten, werken heel wat voedingsbedrijven met een ploegensysteem. Ruim 1 op 4 arbeiders werkt in een ploegensysteem. Vooral nachtwerk kan lichamelijke klachten met zich mee brengen: stress, slaapstoornissen en oververmoeidheid, verteringsproblemen, hart- en vaatziekten,…Het ideale uurrooster bestaat niet, maar je werkgever kan wel proberen om je uurrooster zo gezond mogelijk te houden.
  • Welzijn op het werk: de laatste jaren is er heel wat te doen rond stress en burn-out. Ook de voedingsindustrie blijft hiervan niet gespaard. Maar er heerst nog veel onwetendheid: wat is burn-out en wat is het niet? Welke verantwoordelijkheden liggen er bij de werknemers zelf en welke bij de bedrijven? Welke rol heeft HR? Preventie? Leidinggevenden? We klaren dit met je werkgever uit.
  • Personeelsbeleid:  ook de kwaliteit van het personeelsbeleid bepaalt in belangrijke mate waarin medewerkers zich goed voelen. Met een goede begeleiding, te starten bij een goed onthaal, en de nodige opleidingskansen verhoogt de werkbaarheid van jobs enorm.

Www.langerwerkenmetgoesting.be

Bovenstaande en ook andere topics zijn gebundeld op de website www.langerwerkenmetgoesting.be. Je vindt er praktische tips, tools en getuigenissen die ook in jouw bedrijf het werk werkbaarder kunnen maken.

Loopbaanbegeleiding voor werknemers

Wil je zelf het heft in handen nemen en met een neutrale persoon praten over je situatie : hoe vind ik terug plezier in mijn werk ? Wat wil ik (anders)? En hoe kaart ik dit aan bij mijn werkgever ? Hoe maak ik mijn ambities waar ? Hoe pak ik het aan ? Misschien is loopbaanbegeleiding dan wel iets voor jou.

Om de zes jaar hebben werknemers die in Vlaanderen of in het Brussels Hoofdstedelijk gewest wonen, recht op 8 uur loopbaanbegeleiding. Je neemt deel op eigen initiatief, zonder dat je werkgever hiervan op de hoogte wordt gesteld. De gesprekken zijn strikt vertrouwelijk

Contacteer voor meer info

Blijf op de hoogte

Werknemers

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven