We bespraken met Didier Van Aelst, HR-manager in Leuven, hoe deze uitdaging de werkvloer transformeerde.

Didier: “Vele operatoren zijn loyale, toegewijde medewerkers, maar hebben nooit een doorgedreven technische opleiding gehad. De maatopleiding waar AB InBev naar zocht, mocht dus niet te high-level zijn voor onze technisch ongeschoolde operatoren. Er werd met Vinto samengewerkt omdat zij gebruik maken van leerkrachten uit het technisch onderwijs. Die zijn technisch goed onderlegd en hebben ook een goede pedagogische aanpak. Zij dompelden zich eerst helemaal onder in de boeiende wereld van onze brouwerij en werkten daarna een opleidingstraject op maat uit.”

In een eerste fase kregen een 50-tal AB InBev-verpakkingsoperatoren een vierdaagse technische opleiding. Deze was sterk gericht op elektriciteit en mechanica en had als doel om de verpakkingsoperator zijn machines beter te leren begrijpen. Dat zorgt voor meer efficiëntie en leert hen ‘quick fixes’ toepassen.

Missie geslaagd?

Didier: “Het resultaat mocht er zijn. We zagen meteen een veel hogere lijnefficiëntie. Maar niet alleen het productierendement telt. De operator is na zo’n opleiding competenter in z’n job, heeft meer inzicht in de werking van de machines en durft daarom een kleine storing zelf aan te pakken. Dat werkt motiverend waardoor hij meer eigenwaarde verwerft en trots is op het bedrijf.”

Dit mooie resultaat motiveerde AB InBev om nog een stap verder te gaan. Uit de poule van verpakkingsoperatoren werden vervolgens 6 werknemers geselecteerd voor een verdere, meer doorgedreven technische upgrade. 

  • een opleidingstraject van 6 maanden,
  • de ge-upgrade operator zal nadien volwaardig deel uit te maken van de technische dienst,
  • elke maandag een technische les,
  • de 4 andere dagen stagelopen en meedraaien in de technische dienst,
  • elke cursist krijgt een stage-mentor toegewezen (of SPOC)
  • niet uitzonderlijk dat de cursist ook thuis nog aan het bijwerken was of oefeningen aan het maken was,
  • sterke aandacht voor veiligheid en bewaken van risico’s
  • het doorgedreven upgradetraject wordt afgesloten met een eindwerk.

Hou de vinger aan de pols 

Bij de selectie van deze 6 medewerkers speelden meerdere criteria een rol: hun affiniteit met techniek, hun motivatie en hun toekomstperspectief. Didier Van Aelst beschouwt dit opleidingstraject als een investering in de toekomst. De 6 cursisten waren geen ‘verpakkingsoperatoren’ meer, maar konden ‘ongestoord’ deze intensieve opleiding volgen. Er werden diverse evaluatiemomenten ingepland tussen de werknemer, stage-mentor, docent en HR.

Wat brengt de toekomst?

Uit de leeftijdspiramide bij AB InBev blijkt dat er de komende jaren behoorlijk wat pensioenuitstroom zal gebeuren. Didier Van Aelst wil daarom vanaf oktober een volgend traject uit twee delen opstarten:

  • van operator naar technicus
  • van technicus naar automatiseringstechnicus.

Meer info over dergelijke technische upgradetrajecten

Wist je dat operatoren in een upgradetraject recht hebben op een bijkomend opleidingsbudget van 2500€? 
 

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven