Samenvatting
Theoretische en praktijkkennis rond tarwevermaling. Het praktische gebeurt via een graanreinigingsinstallatie en een Bühler-maalautomaat; ook is er een kwaliteitsbeoordeling van inkomende tarwe via analyse van het vochtgehalte en hectolitergewicht.

Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken, laboranten,… uit de sector maalderij, bakkerij,…

Doelstelling
Verstrekken van theoretische en praktische kennis rond de kwaliteitsbeoordeling van tarwe en bloem en brood.

Inhoud

  • Grondstof tarwe: kwalitatieve aspecten, voedselveiligheidsaspecten
  • Tarwe-analyse: vochtgehalte, hectolitergewicht, eiwitanalyse, onzuiverheden
  • Eiwitkwaliteit
    • belang van de eiwitkwaliteit
    • bepaling van de eiwitkwaliteit aan de hand van Zeleny, glutomatic;
  • Amylase-activiteit
    • belang van de a-amylase-activiteit
    • bepaling aan de hand van Valgetal van Hagberg, amylograaf van Brabender;
  • Waterabsorberend vermogen
    • belang van het waterabsorberend vermogen
    • bepaling van het WV en kneedcurve met de farinograaf van Brabender
  • Visco-elastische eigenschappen van deeg
    • belang van visco-elastische eigenschappen
    • bepaling met de alveograaf van Chopin
  • Beschadigd zetmeel
    • belang van beschadigd zetmeel
    • bepaling met de SD Matic van Chopin
  • Bakwaarde aan de hand van een baktest, met beoordeling van de broodkwaliteit

Er is een baktest, tijdens deze praktijkdag gebeuren ook de andere analyses.

Praktisch
2 uur theorie en 6 uur praktijk

Een opleiding wordt pas georganiseerd vanaf het ogenblik dt er voldoende inschrijvingen zijn. Pas dan worden de cursusdata vastgelegd en gecommuniceerd.

Prijs

  • Gratis voor kleine bedrijven (minder dan 100 werknemers).
  • € 150 per deelnemer per dag voor een bedrijf met 100 werknemers of meer, of dat behoort tot een groep die in totaal 100 werknemers of meer telt.
  • € 350 per deelnemer per dag voor de anderen.
Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Universiteit Gent - Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 - 9000 GENT (Tel 09 242 42 72)
Referentie
IPV/212/41/2216/67961/01
Prijs
Gratis voor een werknemer behorend tot PC 118 of 220, en voor een patroon die zich inschrijft samen met een werknemer (PC 118/220). In alle andere gevallen bedraagt de kostprijs € 100 per dag (halve dag = € 50).
Telt uw bedrijf 100 werknemers of meer (of behoort het tot een groep met in totaal 100 werknemers of meer), dan is de kostprijs voor zowel patroon als werknemer € 100 per dag.
Bij niet verwittigde afwezigheid wordt een annulatiekost van € 150 per lesdag aangerekend.
Tijdsduur
8 uur, geen VOV
Startdatum
22/09/2021
Datums
22/09/2021
Uren
09u00-17u00, met lunch
Aantal inschrijvingen
5/6
Lesgevers
Ingrid De Leyn (Universiteit Gent - Campus Schoonmeersen)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

Contact Alimento

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven