Samenvatting
Inzicht verwerven m.b.t. bacteriën en hoe ze interageren met levensmiddelen: waar en hoe groeien ze - hoe kunnen we deze groei beïnvloeden - wanneer zijn ze 'gevaarlijk'
Vanuit deze principes de link leggen naar verhittings- en snelkoelprocessen.

Doelgroep
Productie operatoren, lijnverantwoordelijken en medewerkers technische dienst met een niet-microbiologische achtergrond.

Doelstelling
De juiste basisinzichten verwerven inzake (groei van) micro-organismen én de processen die deze groei beïnvloeden.
Er wordt ingegaan op de definitie van 'correct verhitten' (pasteuriseren, steriliseren) en belangrijke factoren die invloed hebben op deze processen.
Tevens wordt de snelkoeling onder de loep genomen én wordt de theorie gekoppeld aan de praktijk: wat is het belang van deze processen op de werkvloer, hoe en waarom controleren, wat en waarom CCP’s?

Voorkennis
Geen voorkennis van microbiologie vereist

Inhoud
Inleiding en kennismaking met levensmiddelenmicrobiologie

  • Wat zijn micro-organismen?
  • Levensmiddelen microbiologie
  • Nuttige micro-organismen
  • Bedervers
  • Hygiëne indicatoren

GROEI van MICRO ORGANISMEN en FACTOREN DIE GROEI BEÏNVLOEDEN

  • Hoe groeien micro-organismen
  • Welke factoren beïnvloeden deze groei (pH, aw-waarde, gas, temperatuur, …)

PASTEURISATIE, STERILISATIE & SNELKOELING: opfrissing basisprincipes

  • Wat is pasteurisatie vs. wat is sterilisatie
  • Belangrijke factoren die verhittings- en snelkoelprocessen beïnvloeden

Link naar de praktijk

  • Monitoring van de belangrijke factoren
  • Hoe en waarom controleren
  • Wat en waarom CCP’s

Methode
Een interactieve en pragmatische aanpak met tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgever, gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Huis van de Voeding
Spanjestraat 141 - 8800 ROESELARE (Tel 051 75 02 20)
Referentie
IPV/201/41/2102/62480/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer (of bedrijf dat behoort tot een groep met in totaal 100 werknemers of meer): € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor opleidingen voedselveiligheid en voedingstechnologie (volgens de voorwaarden van CEVORA)
Tijdsduur
7 uur, geen VOV
Startdatum
23/06/2020
Datums
23/06/2020
Uren
Van 9u tot 16u30
Aantal inschrijvingen
0/15
Lesgevers
Catherine Keirse (EVA MOENS CONSULT BVBA)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

Contact Alimento

Karl Meuris

Adviseur
0476/490 421
Terug naar boven