Samenvatting
De onderbouwing, validatie en barema’s van pasteuriseren, steriliseren en snelkoelen worden in detail bekeken en toegelicht vanuit een microbiologische bril. Tijdens oefeningen leren deelnemers lethale waardes en P-waardes berekenen én te evalueren.

Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken en kwaliteitsmedewerkers, R&D- en productieverantwoordelijken

Doelstelling
De groei van micro-organismen in een levensmiddel wordt beïnvloed door een hele reeks externe en interne factoren. Deze opleiding heeft tot doel de nodige inzichten te verwerven aangaande deze factoren, in het bijzonder de verhittings- en snelkoelprocessen in de voedingsindustrie.
Tevens dient de opleiding als opfrissing inzake levensmiddelenmicrobiologie, schetst de lesgever de factoren die de groei van micro-organismen beïnvloeden en maken de deelnemers kennis met verhittings- en snelkoelbarema’s.
Een ‘must have’ voor elke verantwoordelijke die verhittings- en snelkoelprocessen moet evalueren en onderbouwen.

Voorkennis
Basis kennis microbiologie

Inhoud
INLEIDING

  • Kennismaking / inleiding microbiologie
  • Nuttige micro-organismen vs. bedervers vs. pathogenen
  • Infectanten vs. intoxicanten / sporevormers

GROEI van MICRO ORGANISMEN en FACTOREN DIE GROEI BEÏNVLOEDEN

  • Groeicurve van micro-organismen
  • Intrinsieke factoren zoals pH, aw, …
  • Extrinsieke factoren zoals gas, relatieve vochtigheid en temp (koude keten vs. warmte)
  • Toelichting warmtebehandeling & snelkoelprocessen

PASTEURISATIE, STERILISATIE & SNELKOELING: opfrissing basisprincipes

  • Definities pasteurisatie vs. sterilisatie
  • Uitleg en definitie Z-waarde, D-waarde, P-waarde en F-waarde
  • Hoe P-waarde berekenen
  • Barema’s pasteurisatie / sterilisatie
  • Snelkoeling

OEFENINGEN

Methode
Een interactieve en pragmatische aanpak met tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgever, gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Aldhem
Jagersdreef 1 - 2280 GROBBENDONK (Tel 014/50.10.01)
Referentie
IPV/201/41/2102/62479/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer (of bedrijf dat behoort tot een groep met in totaal 100 werknemers of meer): € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor opleidingen voedselveiligheid en voedingstechnologie (volgens de voorwaarden van CEVORA)
Tijdsduur
7 uur, geen VOV
Startdatum
16/06/2020
Datums
16/06/2020
Uren
Van 9u tot 16u30
Aantal inschrijvingen
0/15
Lesgevers
Catherine Keirse (EVA MOENS CONSULT BVBA)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

Contact Alimento

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven