Samenvatting
Geurproblematiek van verpakkingsmaterialen, Europese wetgeving (normen, standaarden) rond voedingscontactmaterialen, richtlijnen (GMP) rond productie van voedingscontactmaterialen en sensorische analyse (met chemisch-analytische ondersteuning).

Doelgroep
Medewerkers van de afdelingen kwaliteitscontrole en R&D,

Doelstelling

  • Tijdens deze workshop, een halve lesdag, wordt dieper ingegaan op het belang van sensorische ingangscontrole van verpakkingsmaterialen voor de voedingsindustrie.
  • Gericht op chemisch-analytisch geuronderzoek van verpakkingsmaterialen.
  • Om recalls te vermijden kan het helpen om meer in te zetten op een degelijke sensorische kwaliteitscontrole op grondstoffen of eindverpakkingen.
  • Chemisch-analytische technieken, zoals gaschromatografie-massaspectrometrie (GC-MS) en massaspectrometrie-gebaseerde elektronische neustechnologie (MS-nose), kunnen sensorische testen ondersteunen om meer inzicht te krijgen in de moleculaire basis van de geur van verpakkingsmaterialen.

Inhoud

  • Inleiding: geurproblematiek van verpakkingsmaterialen; geurkrachtige, vluchtige componenten in voedingscontactmaterialen
  • Europese wetgeving inzake voedingscontactmaterialen
  • verklaring van overeenstemming (declaration of compliance) voor voedings-contactmaterialen
  • Good Manufacturing Practices (GMP) richtlijnen inzake productie van voedingscontactmaterialen (beschikbare GMP gidsen)
  • sensorisch onderzoek in het kader van voedingscontactmaterialen
  • sensorische analyse: sensorische testruimte, selectie en training van sensorisch panel, selectie van descriptoren, staalvoorbereiding en -presentatie, soorten testen: triangeltest, rangordetest en kwantitatieve descriptieve analyse
  • (Europese) normen en andere standaarden voor sensorisch onderzoek van diverse verpakkingsmaterialen (Robinson test, EN 1230:2010, DIN 10955: 2004, ISO 13302:2003)
  • chemisch-analytische ondersteuning van ‘Robinson test’ m.b.v. instrumentele technieken: gaschromatografie-massaspectrometrie (GC-MS) en massaspectrometrie-gebaseerde elektronische neustechnologie (MS-nose)
  • case studies van verpakkingsgerelateerde taints in verpakte levensmiddelen en off-odours van verpakkingsmaterialen

Pratique

Contact Alimento

Cette formation peut être organisée sur mesure pour votre entreprise.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
Retour vers le haut