Alterbake is een tweejarig TETRA-project gesteund door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Het project is een samenwerking tussen Universiteit Gent en Hogeschool Gent. Op 2 oktober 2017 is het project van start gegaan en zal aflopen september 2019.
In het project zullen de toepassingsmogelijkheden van alternatieve granen in de ontwikkeling van innovatieve bakkerijproducten onderzocht worden.
Dit zal gebeuren voor 7 alternatieve granen : 3 oergranen, 3 pseudogranen en teff:

    • eenkoorn, emmer en khorasan zullen onderzocht worden als oergranen;
    • quinoa, amarant en boekweit als pseudogranen.

Alimento engageerde zich in dit project.

Ludovic Deblauwe, Guido Devillé en een afgevaardigde van Alterbake zullen tijdens deze opleiding verschillende variaties maken uit de verschillende granen, telkens wijzend op de mogelijkheden en de aandachtspunten.

Via de site www.alterbake.be kunnen we volgende informatie vinden;

Eenkoorn (Triticum monococcum L. subsp. monococcum) is een diploïd (AA), gehuld graan. Het is de oudste voorouder van de tarwe zoals we die nu kennen. De korrel is kleiner en heeft een zachtere textuur. Bloem van eenkoorn is fijner en heeft een gele kleur. Door het hoge gehalte aan carotenen heeft eenkoorn verschillende gezondheidsvoordelen. Eenkoorn heeft een hoger proteïnegehalte en bevat meer mineralen. De infofiche van eenkoorn vind je hier.

Emmer (Triticum dicoccum Schrank) is een tetraploïd (AABB), gehuld graan. Het is een van de oudste gewassen ter wereld en bevat een hoog proteïnegehalte. Emmer is een goede bron van voedingsvezels, vitamine B2 en B3 en enkele mineralen zoals ijzer, zink, selenium, magnesium en fosfor.

Boekweit (Fagopyrum esculentum) behoort tot de familie van de Polygonaceae en wordt voornamelijk geproduceerd in China, Rusland, Oekraïne en Kazakhstan. Er bestaan 2 variëteiten die geteeld worden afhankelijk van de regio: de gewone boekweit (F. esculentum) en de Franse boekweit (F. tartaricum). Boekweit heeft een gebalanceerde aminozuren samenstelling en is een belangrijke bron van mineralen: voornamelijk zink, koper, mangaan, kalium, natrium en magnesium. De aanwezige vitaminen zijn voornamelijk van de B groep. Boekweit is tevens glutenvrij.

Aandachtspunt
Gelegenheid tot proeven van verschillende producten: 18u-20u

S'inscrire à cette formation

Pratique

Lieu
Syntra Berchem-Opleidingscentrum Aliment
Borsbeeksebrug 32 - 2600 BERCHEM (Tel 03 230 20 72)
Référence
IPV/182/41/2201/55075/01
Prix
Gratis voor een werknemer behorend tot PC 118 of 220, en voor een patroon die zich inschrijft samen met een werknemer (PC 118/220). In alle andere gevallen bedraagt de kostprijs € 100 per dag (halve dag = € 50).
Telt uw bedrijf 100 werknemers of meer (of behoort het tot een groep met in totaal 100 werknemers of meer), dan is de kostprijs voor zowel patroon als werknemer € 100 per dag.
Bij niet verwittigde afwezigheid wordt een annulatiekost van € 150 per lesdag aangerekend.
Durée
5,5 uur, BEV attest mogelijk in combinatie met andere modules
Date de début
23/10/2018
Dates
23/10/2018
Heures
12u30-18u00
Nombre d'inscriptions
0/40
Formateurs
Ludovic Deblauwe - Guido Devillé (Ludovic Deblauwe, IPV vzw)
Coûts salariaux - CEP

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor BEV (Betaald Educatief Verlof)

Contact Alimento

Guido Devillé

adviseur
0478 278 496
Retour vers le haut