Samenvatting
Het herkennen van de risico’s van mogelijke gevaarlijke stoffen die in de onderneming aanwezig kunnen zijn. Gevarenpictogrammen, veiligheidsinformatiebladen, grenswaarden. Mogelijke preventie- en beschermingsmiddelen worden aangereikt.
Doelgroep
Alle werknemers die vanuit hun functie een normaal of accidenteel contact hebben met geconcentreerde of verdunde gevaarlijke producten.
Doelstelling
De werknemers op een veilige manier leren omgaan met gevaarlijke producten.
Inhoud
- Definitie van een gevaarlijk product
- De acute en chronische gevaren en risico’s
- De gevaarsymbolen
- Een gevaarlijk product herkennen en beschermingsmaatregelen nemen
- Beheersen van de risico’s bij normaal gebruik, opslag , overslag, intern vervoer, afvalverwijdering
- Etikettering van producten, verschillende pictogrammen
- Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen
- Eerste hulp bij ongevallen
- Praktische tips
Benodigdheden
- Opleidingslokaal met mogelijkheid tot projectie (projector brengen we zelf mee)
- Projectiescherm
- Voorbeelden van chemicaliën veel voorkomend in de voedingsindustrie: zuren , basen, logen en preparaten zoals desinfectie- en reinigingsmiddelen.