Opleiding Referentie
ALVOV01002
Opleiding Naam
Basisopleiding voedingsnijverheid
Beschrijving
In de Basisopleiding Voedingsnijverheid wordt gefocust op de ondersteuning en verdere ontwikkeling van competenties die (naast vaktechnische en -technologische kennis) de essentiële basis vormen voor een goede werking van de voedingsbedrijven en een goede samenwerking in de voedingssector, ongeacht functie of subsector. Doorheen de opleiding komen vooral vijf inhoudelijke thema’s aan bod.
Arbeidsveiligheid. Cursisten worden geïnformeerd over regelgeving, wetgeving en praktische richtlijnen op het gebied van veiligheid op de werkvloer. De opleidingsmodules zijn sensibiliserend en gericht op het praktisch trainen van een arbeidsveilige attitude en -gedrag, inclusief het aanspreken van collega’s op het naleven van veiligheidsvoorschriften en -maatregelen.
Voedselveiligheid. Kennis van de HACCP-regels bij het gebruik van de vele procedés en technologieën waarmee in de voedingsnijverheid gewerkt wordt, is essentieel voor iedereen in de sector.
Welzijn op het werk. Deze opleidingsmodules hebben als doel werknemers en werkgevers te ondersteunen bij de implementatie van de wetgeving ‘welzijn op het werk’ en bij de uitwerking van bedrijfsspecifieke acties en maatregelen ter preventie van stress & burn-out, uitwerken van een gezondheidsbeleid, implementeren van een verzuimbeleid en werkhervattingstrajecten, creëren van werkbaar werk en omgaan met diversiteit.
Persoonlijke vaardigheden. Het opbouwen en ontwikkelen van competenties zoals communicatievaardigheden, leiding geven en coachen, constructief samenwerken, loopbaanontwikkeling, informaticakennis, financiële en commerciële vaardigheden, Nederlands op de werkvloer, … passen in de huidige sectorale afspraken om voor een kwalitatieve en competente instroom en -doorstroom van medewerkers te zorgen, werkbare jobs te creëren en in te zetten op duurzame loopbanen.
Ondersteuning van het sociaal overleg. Diverse modules gericht op het verwervan van inhoudelijke expertise en het trainen van overlegvaardigheden over prioritaire sectorale topics als opleidingsplannen, werkbaar werk, duurzame loopbanen en loopbaanontwikkeling.
Erkend vanaf
Terug naar boven